S černým bezem vyhrajete boj s každým nachlazením
Nejspíš jste už o něm slyšeli. A nejen to, určitě jste ho už i mnohokrát potkali. Černý bez roste hojně na našich zahradách, loukách, v lesích nebo třeba u cesty, po které každý den chodíte, ale možná jste si ho jen nevšimli. Název může být trochu zavádějící, jeho květy totiž mají krémově bílou barvu. Zpravidla hledejte keř většího vzrůstu, může být klidně vysoký až 10 m. Kvete během několika týdnů od května do července a poznáte ho podle bohatých trsů drobných kvítků. Nejspíš vám neunikne ani specifická vůně. Po odkvětu keř plodí malé bobulky, podle kterých nejspíše vznikl i název, mají totiž téměř černou barvu. Květy a plody nabízí jiné použití, je tedy dobré vědět, po čem kdy sáhnout.
Bobule využijete při nervových potížích, skvělé účinky mají při léčbě zánětu trojklanného nervu. Také pomáhají přimigrénách. Ale pozor, syrové mohou mít projímavé účinky! Raději je tedy konzumujte tepelně upravené a připravte si z nich třeba koláč (chutnají trochu jako borůvky), džem, anebo si je kupte sušené nebo naložené, pokud chcete, aby si zachovaly co nejvíce živin. Získáte z nich například vitamin C, vitamin B, cholin nebo karoteny.
Možná ještě zajímavější jsou však květy černého bezu, které jsou vhodné při nachlazení, jelikož rozpouští hleny, podporují pocení, snižují horečku a zmírňují kašel. Podporují dýchací ústrojí a ledviny, a nadto i očistu organismu – není proto divu, že květ bezu působí močopudně. Podpořit pomocí nich můžete také trávicí ústrojí, třeba při problémech s plynatostí nebo při obyčejné nevolnosti. Jistě jste už všichni někdy pili bezový čaj, jeho květy jsou díky těmto účinkům běžnou složkou čajových směsí.
Pokud ale hledáte něco netradičního, můžete vyzkoušet sirup z černého bezu. V případě, že jste si květy nestihli natrhat nebo se vám nechce trávit hodiny v kuchyni, není problém sirup sehnat na internetu. Za vyzkoušení určitě stojí tento sirup černý bez, který je vyráběný v České republice a kromě bezových květů a citronu v něm najdete i špetku lásky z rodinné firmy. A nezapomeňte, že sirup je třeba naředit vodou. Taková láhev vám tedy vydrží docela dlouho, pokud ovšem sirup nezačnete pít i jen tak na chuť, což by se vám klidně mohlo stát.
Až vám tedy zase poteče z nosu, nezoufejte a sáhněte po tomto domácím pomocníkovi. Kromě toho, že za chvíli o rýmě a kašli nebudete ani vědět, si ještě pochutnáte.
Nejspíš jste už o něm slyšeli. A nejen to, určitě jste ho už i mnohokrát potkali. Černý bez roste hojně na našich zahradách, loukách, v…